Kelner zawsze płaci PIT od napiwku
Pracownik restauracji sam rozlicza bonusy od klientów, jeśli trafią bezpośrednio do jego kieszeni. Jeśli napiwki rozdziela pracodawca, to on występuje w roli płatnika.
W sezonie wakacyjnym wiele osób dorabia w pubach i restauracjach. Skarbówka wyjaśniła w najnowszej interpretacji, że kelner musi pokazać urzędowi skarbowemu wszystkie zarobki, także napiwki od zadowolonych klientów. Prawidłowe rozliczenie zależy od formy, w jakiej zostały przekazane.
Taką odpowiedź dostała spółka prowadząca restaurację, która podała, że klienci często dają napiwki kelnerom. Decyzja o dodatkowej kwocie i jej wysokość zależy wyłącznie od uznania klienta. Zwykle to 10 proc. rachunku.
Spółka...
Archiwum to wszystkie treści publikowane w "Rzeczpospolitej" od 1993 roku.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta