Łosoś zamiast karpia
Święta są oparte na tradycji, która nakazuje, by potraw było dwanaście, żeby były postne. Wśród nich m.in.: barszcz lub grzybowa, ryby, pierogi z kapustą i grzybami, kluski z makiem, kompot z suszu. W każdym regionie inne specjały. Tradycję zawsze można połączyć z nowoczesnością i poeksperymentować. Czasem wystarczy inna przyprawa lub dodatek jakiegoś składnika, który podkreśli smak. W poszukiwaniu inspiracji warto przejrzeć staropolskie książki kucharskie, w których znajdziemy zapomniane dziś smaki.
Ewa Wachowicz w Wigilię stawia na świąteczną klasykę, jedynie przy przyrządzaniu obiadu świątecznego pozwala sobie na odrobinę szaleństwa w kuchni i serwuje np. dziczyznę. – Wigilia w mojej rodzinie jest tradycyjna. Na stole pojawia się 12 potraw, a każdy domownik ma swoją ulubioną. Ja przepadam za kaszą z grzybami, łazankami z makiem i kompotem z suszu, którego zazwyczaj przygotowuję kilkanaście litrów. Nie eksperymentuję z daniami wigilijnymi, bo one są pyszne, zdrowe i lekkie, może poza pierogami i smażonym karpiem. Jedynie śledzie mogą się pojawiać w nowej odsłonie. W tym roku podam je z orzechami, olejem z pestek dyni i cebulą. Wszystkie dania przygotowuję według...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta