Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Gigant bierze się za sztuczne mięso

03 marca 2020 | Rzeczpospolita Cyfrowa | Urszula Lesman

Cargill zapowiedział, że w kwietniu wypuści na rynek produkty roślinne imitujące mięso. Dołączy do takich firm jak Beyond Meat, Impossible Foods, Tyson Foods, czy Smithfield Foods.

 

Cargill, to jedna z największych na świecie prywatnych firm, która zajmuje się dostawą produktów i usług dla przemysłu rolno-spożywczego, ale także wydobywa sól i prowadzi usługi finansowe.

Koncern zauważył potencjał rynku produktów roślinnych imitujących mięso. Zdaniem Elizabeth Gutschenritter, szefowej zespołu alternatyw mięsa w Cargill, cytowanej przez agencję Reuters, dzięki doświadczeniu i dostępowi do surowców firma jest w stanie tworzyć produkty efektywniej niż konkurencja.

Zamierza produkować roślinne mięso z białka pozyskiwanego z soi i grochu. Detaliści mogliby na jego bazie tworzyć wyroby pod własnymi markami. Na początek koncern wprowadzi gamę pasztecików i produktów mielonych. Trafiałyby do takich dań jak taco, czy sosy do spaghetti. Od 2018 r. Cargill jest właścicielem polskiej Grupy Konspol.

Wydanie: 11598

Wydanie: 11598

Spis treści

Komunikaty

Nieprzypisane

Zamów abonament