Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Los przyszłych pokoleń leży na talerzu

20 sierpnia 2020 | Ekonomia i rynek

Patryk Białas Przemysłowa produkcja mięsa prowadzi świat ku klimatycznej katastrofie – pisze szef stowarzyszenia BoMiasto.

Zasiadając z rodziną do wakacyjnego obiadu w bretońskiej naleśnikarni, zrozumiałem, że nie wybieram jedynie pomiędzy kiełbasą czy warzywami. Rzecz w tym, że nasze wybory kulinarne mają znaczenie dla uratowania planety przed zagładą, a los przyszłych pokoleń jest na naszym talerzu.

Po pierwsze, współczesna przemysłowa produkcja mięsa i wędlin jest rozgrywającą się w tłoku i gnojowicy apokalipsą dla zwierząt. To zadawanie zwierzętom bólu i cierpienia.

Pod wpływem lektury „Boskich zwierząt" Szymona Hołowni oraz „Boskiej Ziemi" o. Stanisława Jaromiego zrozumiałem, jak ważna jest motywacja przy praktykowaniu diety. Przecież praktyki postne, czyli rezygnacja z potraw mięsnych, są dobrze znane w duchowości katolickiej. Oczywiście, post nie jest tylko dietą. Jest przede wszystkim aktem religijnym. Post uczy umiaru i wstrzemięźliwości. Owocem postu jest pokój ducha i umysłu. Nie mam wątpliwości, że praktykowanie tych cnót pomoże uratować naszą planetę przed apokalipsą....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11740

Wydanie: 11740

Spis treści

Nieprzypisane

Zamów abonament