Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Uczty pierwszych Piastów

13 maja 2022 | Rzecz o historii | Maciej Badowicz
„Uczta u Wierzynka”, obraz Bronisława Abramowicza (z 1876 r.) upamiętniający wizytę europejskich monarchów w Krakowie w 1364 r.
autor zdjęcia: Jacek Świderski/ Muzeum Narodowe w Krakowie/domena publiczna
źródło: Rzeczpospolita
„Uczta u Wierzynka”, obraz Bronisława Abramowicza (z 1876 r.) upamiętniający wizytę europejskich monarchów w Krakowie w 1364 r.
Dla Bolesława Chrobrego i jego gości „codziennie przynoszono do stołów potrawy każdego gatunku”, nie brakło ptactwa i dziczyzny
autor zdjęcia: akg / North Wind Picture Archive/EAST NEws
źródło: Rzeczpospolita
Dla Bolesława Chrobrego i jego gości „codziennie przynoszono do stołów potrawy każdego gatunku”, nie brakło ptactwa i dziczyzny
O winnicy na ziemiach polskich (w Bralinie) mowa jest po raz pierwszy w tzw. bulli gnieźnieńskiej (1136)
autor zdjęcia: Album/Prisma/EAST NEWS
źródło: Rzeczpospolita
O winnicy na ziemiach polskich (w Bralinie) mowa jest po raz pierwszy w tzw. bulli gnieźnieńskiej (1136)

„Kraj to wprawdzie bardzo lesisty, ale niemało przecież obfituje w (...) chleb i mięso, w ryby i miód” – obraz piastowskiej Polski przedstawiony przez Anonima zwanego Gallem, niemalże idylliczny, oddaje zasobność i dostatek dworu polskich książąt i królów.

Warto się przyjrzeć, co działo się przy stołach naszych przodków. Uczty w rodzinie piastowskiej, przynajmniej według Galla, zlały się bowiem z mitem założycielskim dynastii. Dwaj tajemniczy wędrowcy, przepędzeni spod siedziby Popiela, mieli przybyć na postrzyżyny syna Piasta i cudownie rozmnożyć jadło i napoje na stole ubogiego chłopa: „goście każą tedy Piastowi spokojnie nalewać piwo, bo dobrze wiedzieli, że przez picie nie ubędzie go, lecz przybędzie. I tak ciągle miało przybywać piwa, aż napełniono nim wszystkie naczynia. Polecają też zabić (...) prosiaka, którego mięsem – rzecz nie do wiary – napełnić miano dziesięć naczyń(...)”. Symboliczne słowa pierwszego kronikarza Polski utwierdzały, że na początku dziejów Piastów również na stole nie brakowało niczego, co miało być dowodem bogactwa kolejnych potomków rodu.

Siłę i majętność państwa w średniowieczu mierzono nie tylko ilością kontrolowanych miast i grodów, drużyny wojów na usługach władcy czy ilością monet i kruszców w skarbcu. Równie istotne było to, by zadbać o właściwą aprowizację dworu w produkty żywnościowe, zarówno te niezbędne, jak i ówcześnie uznawane za luksusowe. Przygotowanie uczt na potrzeby przybywających do stolic wysłanników ościennych krajów czy samych monarchów miało cel, mówiąc...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 12265

Wydanie: 12265

Spis treści

Komunikaty

Prospekt NN Nasze Jutro 2025

Prospekt NN Nasze Jutro 2030

Prospekt NN Nasze Jutro 2035

Prospekt NN Nasze Jutro 2040

Prospekt NN Nasze Jutro 2045

Prospekt NN Nasze Jutro 2050

Prospekt NN Nasze Jutro 2055

Prospekt NN Nasze Jutro 2060

Prospekt NN OFE

Prospekt NN DFE

Zamów abonament