Mimo sezonu warzywa nie tanieją
Od kilku miesięcy w ujęciu rocznym ich ceny są o ok. 40 proc. wyższe i jedyne, na co możemy liczyć, to ograniczenie tempa wzrostu, choć możliwe są dalsze skoki. Szans na spadek cen w zasadzie nie ma, coś się może zmienić dopiero jesienią.
Warzywa o tej porze zazwyczaj już taniały, ponieważ na rynku pojawiały się tegoroczne zbiory. Nie w tym roku. Jak wynika z analizy blisko 2 tys. cen detalicznych warzyw, tylko w maju zdrożały o 39,9 proc. To kolejny miesiąc tak wysokich zwyżek, po 35,7 proc. w kwietniu oraz 39,6 proc. w marcu – wynika z analizy UCE Research i uczelni WSB Merito, którą „Rzeczpospolita” poznała jako pierwsza.
W efekcie obecnie warzywa to najmocniej drożejąca kategoria z 17 analizowanych na rynku detalicznym podstawowych produktów spożywczych i chemicznych, ich ceny rosną kilka razy szybciej niż choćby owoców.
Rekordowe zwyżki
Analitycy zwracają uwagę, że mimo wcześniejszych sygnałów obecnie ceny tej kategorii, zamiast spadać, mogą rosnąć, a w najlepszym wypadku zatrzymają się na obecnym poziomie. Możliwe jest też to, że w sklepach będzie brakowało wybranych warzyw, bo w samej UE spada ich produkcja....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta