Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Rozmowa Zielony Ład poprawi bezpieczeństwo żywności

30 stycznia 2024 | Ekonomia i rynek | Aleksandra Ptak-Iglewska
autor zdjęcia: rp.tv
źródło: Rzeczpospolita

Cała polityka rolna UE jest nastawiona na zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego – mówi Jerzy Plewa, ekspert Team Europe.

Oba wielkie kryzysy ostatnich lat, pandemia i napaść Rosji na Ukrainę, pokazały, że długie łańcuchy dostaw są ryzykowne dla wielu branży gospodarki, a już szczególnie dla sektora żywności. Jak więc dziś KE dba o bezpieczeństwo żywności w Europie?

Trzeba rozróżnić dwa pojęcia, bezpieczeństwo żywnościowe, czyli fizyczna i ekonomiczna dostępność żywności. A drugie to bezpieczeństwo żywności, czyli to, czy ona jest zdrowa, czy nie zaszkodzi konsumentom. Większość działań KE polega na tym, by zapewnić dostęp do bezpiecznej żywności, widzieliśmy skomplikowanie tego rynku podczas pandemii i agresji Rosji.

Wydawałoby się, że Europa z tak dofinansowywanym rolnictwem nie powinna mieć problemu z dostępem do żywności?

Globalny indeks bezpieczeństwa żywnościowego (GFSI) obniżył się w 2022 r. ze względu na...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 12785

Wydanie: 12785

Spis treści

Życie Regionów

Zamów abonament