Święta, święta i… do kosza
Aż 83 proc. z nas wyrzuca jedzenie między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. W okresie świąt w naszych koszach najczęściej lądują owoce i warzywa, mięso, zupy, chleb, nabiał, ryby i sałatki.
Wielu z nas, jeśli nie większości, przygotowania do świat kojarzą się z pełnymi lodówkami i stołami, które uginają się od tradycyjnych potraw. I aż 63 proc. z nas przygotuje więcej jedzenia niż to potrzebne na trzy dni świąt. Jak pokazuje najnowsze badanie przygotowane przez firmę wpływu społecznego Too Good To Go i pracownię Opinia24, którego wyniki „Rzeczpospolita” poznała jako pierwsza, aż 83 proc. Polaków w okresie świątecznym (między 23 a 30 grudnia) wyrzuca żywność. Łącznie to 61 700 ton, czyli aż 1,6 kg jedzenia na osobę. Najwięcej, bo 8,1 tys. ton, marnuje się 27 grudnia, który – zdaniem Too Good To Go – można niechlubnie nazwać Dniem Świątecznego Marnowania Żywności.
Co i dlaczego wyrzucamy?
Najczęstszymi powodami wyrzucania żywności jest niezagospodarowanie resztek, które powstały przy przygotowaniu dań (33 proc.) oraz zepsucie się produktów (29 proc.). Brak świeżości produktów jest przyczyną wskazaną przez 18 proc. respondentów, przygotowanie za dużej ilości jedzenia wśród powodów jego wyrzucania wskazuje 12 proc. badanych, z kolei brak ochoty do jego...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta