Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Nowy boom w branży

17 stycznia 2025 | Pierwsza strona | Piotr Mazurkiewicz

Ogółem liczba placówek gastronomicznych zwiększyła się w ciągu roku o ponad 4 tys. – to najlepszy wynik od dekady.

Na koniec 2024 r. w Polsce działało 99,1 tys. punktów gastronomicznych. To wzrost w skali roku o 4,2 proc. Zwyżki były we wszystkich pięciu kategoriach – dowodzą dane wywiadowni Dun & Bradstreet, które „Rzeczpospolita” publikuje jako pierwsza.

W sporej mierze boom jest zasługą food trucków. Przyrost w tym segmencie wyniósł aż 12 proc., co jest efektem mody na street food, poszukiwanie i testowanie nowych smaków, przedkładanie przekąsek nad celebrowanie posiłku w restauracji.

Ale tradycyjnym lokalom nie wiedzie się źle. Sieci otwierają nowe punkty, konsumenci śmielej zamawiają droższe dania, przybywa klientów. W 2025 r. ten trend może być jeszcze większy.

Wydanie: 13077

Wydanie: 13077

«
  • styczeń
  • 2025
»
PnWtŚrCzPtSbNd
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Spis treści

Reklama

Zamów abonament