Koniec kryzysu i rekordowy wzrost
Najszybciej przybywa punktów mobilnych, jak food trucki. Ogółem liczba placówek gastronomicznych zwiększyła się o ponad 4 tys., a to najlepszy wynik od dekady.
Na koniec 2024 r. w Polsce działało 99,1 tys. punktów. To wzrost w skali roku o 4,2 proc., a zwyżki były we wszystkich pięciu kategoriach – wynika z danych wywiadowni Dun & Bradstreet, które „Rzeczpospolita” publikuje jako pierwsza.
Wedle danych firmy szczególną uwagę zwraca ponad 12-proc. wzrost w sektorze ruchomych placówek gastronomicznych. Tylko w ciągu ostatnich 12 miesięcy na polskich ulicach przybyło ponad 600 popularnych food trucków. – Znaczy to tyle, że Polacy nie tylko pokochali jedzenie poza domem, ale także od dłuższego czasu są gotowi próbować nowych rzeczy i kuchni ze świata. Jednocześnie szukając ku temu wielu okazji i miejsc, gdzie można smacznie i inaczej zjeść z food trucka – mówi Tomasz Starzyk, rzecznik Dun & Bradstreet.
Branża potwierdza perspektywy tego sektora. Sieć Bafra Kebab liczy teraz prawie 400 punktów. Liczba zmienia się codziennie, bo każdego dnia podpisujemy nowe umowy franczyzowe i otwieramy nowe punkty – mówi Marcin Olesiak, członek zarządu Sweet Gallery. – Widać modę na street food, zmieniają się również zwyczaje Polaków, często...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta