Kuchenne rewolucje czy magia nagości
Sprawiedliwość to także fizyczny dostęp do sądu, pozyskiwanie informacji czy też możliwość skorzystania z dystrybutorów wody pitnej.
Nie uwierzę, że przywołane w tytule programy telewizyjne są dla czytelników „Tygodnika Prawników” nieznane, jednak na wszelki wypadek na wstępie wyjaśnię, o co mi chodzi. Kuchenne rewolucje to reality show prowadzony przez Magdę Gessler. W każdym z niemal 400 (!) odcinków telewizyjna osobowość odwiedza restaurację, której – delikatnie mówiąc – nie idzie. Celebrytka zamawia z menu restauracji niemal wszystkie dania. Większość jedzenia jej bardzo nie smakuje, czemu daje natychmiast wyraz, również mową ciała.
Następnie widzowie mają okazję obserwować metamorfozę restauracji, inspirowaną przez Gessler. Zmienia się z reguły nazwa, zmienia wystrój i przede wszystkim – oferta gastronomiczna. W ten sposób z „Zajazdu u Rycha” powstaje „Perliczka Kaziczka”, a z „Jadłodajni w stajni” – „Kaczka i Polewaczka”.
Podczas rewolucji warszawska restauratorka i ekspertka zajmuje się dosłownie wszystkim, co restauracji doskwiera. Problem alkoholowy właściciela knajpy? Nakaże mu przestać pić. Inne uzależnienia leczy za pomocą rzutu talerzem lub garnkiem w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)