Od finansów, przez marketing, po logistykę. Wszędzie przyda się wiedza z zakresu sztucznej inteligencji
|Zanurzyć się w świecie algorytmów, danych i inteligentnych technologii! Na kilkudziesięciu uczelniach w Polsce można wybrać studia związane ze sztuczną inteligencją (AI). Są organizowane na poziomie licencjackim, magisterskim, a także podyplomowym.
Na Wydziale Fizyki Technicznej, Informatyki i Matematyki Stosowanej uznajemy, że sztuczna inteligencja stała się na tyle rozległym obszarem informatyki, iż kształcenie informatyczne wymaga zróżnicowania. Dlatego elementy sztucznej inteligencji są obecne na wszystkich specjalnościach kierunku „informatyka stosowana” – mówi prof. Adam Wojciechowski, dyrektor Instytutu Informatyki na Wydziale Fizyki Technicznej, Informatyki i Matematyki Stosowanej (FTIMS) oraz prorektor ds. rozwoju Politechniki Łódzkiej.
Uczą od lat
Choć sztuczna inteligencja w powszechnym użyciu znajduje się dopiero od kilku lat, jej historia sięga lat 50. XX wieku. Stanowi ona podstawę nowoczesnych technologii, umożliwiając wykonywanie zadań wymagających ludzkiej inteligencji. Jej nauczanie uniwersyteckie w Polsce liczy już natomiast – w zależności od uczelni – kilkanaście, a czasem nawet kilkadziesiąt lat.
Na Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie kształcenie związane ze sztuczną inteligencją odbywa się od kilkunastu lat.
– W początkowej fazie były to pojedyncze przedmioty. Obecnie prowadzone są zajęcia dla wszystkich studentów studiów stacjonarnych i niestacjonarnych pierwszego stopnia (S1/N1) oraz specjalność dla studentów studiów drugiego stopnia (S2/N2) – mówi prof. Krzysztof Małecki, dziekan Wydziału Informatyki Zachodniopomorskiego...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)