Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Słodkie namiętności

11 kwietnia 1998 | Styl życia | GS

CUKIERNICY

Zmieniły się cukiernie, zmieniły się mody na ciasta, zmieniły się też zwyczaje klientów

Słodkie namiętności

GRZEGORZ SIECZKOWSKI

Na Wielkanoc Polacy jadają nadal zgodnie z tradycją drożdżowe babki i mazurki. I to się pewnie szybko nie zmieni. Ale w ostatnich latach pojawiła się moda na ciasta zupełnie delikatne.

-- Właściwie zniknęły wszystkie ciasta z ciężkimi kremami -- opowiada Jan Olczak, prezes Stowarzyszenia Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy Rzeczypospolitej Polskiej. -- Teraz większość ciast robi się z bitą śmietaną. Ta tendencja pojawiła się w latach dziewięćdziesiątych, kiedy zaczęliśmy więcej jeździć po świecie.

Większość ludzi z tej branży twierdzi, że o zaletach ciastek decydują dwa elementy. Pierwszy jest najważniejszy. To walory smakowe. Drugi to walory estetyczne -- ładne ciastko, pięknie ozdobiony tort zawsze przyciągają spojrzenia.

Zapomniane ciastka

Jednym z ciastek trochę teraz zapomnianych jest stefanka. Ten przysmak z kilku warstw ciasta biszkoptowego i kremu Francuzi nazywali atenkami (atheenes) , a Brytyjczycy ciastkami Stefka (Steve cake) . Skąd te nazwy? Ciastko -- jak głosi tradycja -- miał wymyślić pod koniec ubiegłego stulecia Dimitrios Stephanopulos z Aten, którego cukiernia znajdowała się nieopodal pałacu królewskiego, więc...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1359

Spis treści

Nieruchomości, budownictwo

Zamów abonament