Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Geografia kuchni włoskiej

11 kwietnia 1998 | Plus Minus | RS

OBYCZAJE

W miejscowościach rzadziej odwiedzanych przez turystów jada się lepiej

Geografia kuchni włoskiej

ROBERTO SALVADORI

Czy możemy wyobrazić sobie Włochy bez kawy, bez spaghetti alla napoletana i pizzy? Na pewno nie. To tak, jakbyśmy chcieli wyobrazić sobie Polskę bez barszczu i herbaty. Absolutnie nie do pomyślenia.

A przecież aż do szesnastego wieku z kuchni Półwyspu nie rozchodził się aromat kawy ani zapach pomidorowego sosu; składniki te bowiem, tak charakterystyczne dla dzisiejszej włoskiej gastronomii, nie tkwią bynajmniej korzeniami w odległej, niepamiętnej pomroce dziejów, lecz wiążą się z pewnym rewolucyjnym odkryciem geograficznym, a mianowicie -- Ameryki. To właśnie z nowego kontynentu dotarły do włoskich portów zarówno sadzonki pomidorów, jak i ziarna kawy (masowe rozpowszechnienie kawy, pochodzącej z Abisynii, sięga drugiej połowy XVI wieku, kiedy to Portugalczycy, wykorzystując pracę afrykańskich niewolników, zaczęli eksploatować rozległe plantacje brazylijskie) .

Na świadectwie urodzenia współczesnej kuchni włoskiej możemy zatem bez wahania postawić datę 1492. To rok graniczny, który oznacza rozłam między starym a nowym: od tego czasu zaczyna gasnąć przepych kuchni renesansowej, zdominowanej smakiem słodko-kwaśnym i całkowicie pozbawionej kawy i...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1359

Spis treści

Nieruchomości, budownictwo

Zamów abonament