Przepis z kuchni arabskiej (porcja dla 4 osób)
? Składniki:
8 pomarańczy6 łyżek cukru
4 łyżki miodu
1 szklanka mleka
1 szklanka tłustej śmietany
1 laska wanilii
kilka pędów trzciny cukrowej lub dwie łyżki cukru trzcinowego
4 żółtka
6 łyżek syropu z granatów
? Pomarańcze obrać. Z laski wanilii wyjąć miąższ‚ gotować z trzciną cukrową (lub cukrem trzcinowym) przez 10 minut w litrze wody. Włożyć owoce i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Cukier i miód rozpuścić na patelni do zrumienienia. Gdy zbrązowieją‚ dodać mleko i śmietanę‚ gotować‚ aż objętość zmniejszy się o jedną trzecią. Ostudzoną masę utrzeć z żółtkami i polać podgotowane pomarańcze. Zapiekać 15 minut w 160 st. C. Polać syropem z granatów. ?