Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

14 lipca 2007 | Styl Życia

Przepis z kuchni arabskiej (porcja dla 4 osób)

? Składniki:

8 pomarańczy6 łyżek cukru

4 łyżki miodu

1 szklanka mleka

1 szklanka tłustej śmietany

1 laska wanilii

kilka pędów trzciny cukrowej lub dwie łyżki cukru trzcinowego

4 żółtka

6 łyżek syropu z granatów

? Pomarańcze obrać. Z laski wanilii wyjąć miąższ‚ gotować z trzciną cukrową (lub cukrem trzcinowym) przez 10 minut w litrze wody. Włożyć owoce i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Cukier i miód rozpuścić na patelni do zrumienienia. Gdy zbrązowieją‚ dodać mleko i śmietanę‚ gotować‚ aż objętość zmniejszy się o jedną trzecią. Ostudzoną masę utrzeć z żółtkami i polać podgotowane pomarańcze. Zapiekać 15 minut w 160 st. C. Polać syropem z granatów. ?

Brak okładki

Wydanie: 4259

Spis treści
Zamów abonament