Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Płacą i jedzą

14 lipca 2007 | Styl Życia

Płacą i jedzą

Jak wykazują badania, konsumentami żywności ekologicznej są z reguły mieszkańcy miast. Zarówno w Europie Zachodniej, jak i w Ameryce mieszkańcy gotowi są zapłacić wyższą cenę za produkt pochodzący z gospodarstwa ekologicznego. Rynek niemiecki, skandynawski czy francuski zaspokajany jest głównie przez import, gdyż popyt na towary ekologiczne przewyższa w tych krajach podaż. We Francji coraz więcej ludzi kupuje żywność z gospodarstw ekologicznych. W samym 2004 roku liczba konsumentów takiej żywności wzrosła o ponad 25proc. Największą popularnością cieszą się warzywa i owoce. W Polsce, jak do tej pory, konsumenci kierują się głównie ceną produktu. –bg

Brak okładki

Wydanie: 4259

Spis treści
Zamów abonament