Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Polskie mięso migruje na Daleki Wschód

18 sierpnia 2007 | Ekonomia i rynek | BD

Polskie mięso migruje na Daleki Wschód

Od ponad roku wieprzowinę do Japonii mogą eksportować 42 polskie firmy. Z uprawnień korzysta jednak zaledwie kilka z nich. – Japończycy są bardzo wymagającymi odbiorcami. Chcą za każdym razem otrzymywać duże ilości identycznego towaru – wyjaśnia Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.

Odbiorcy z Japonii żądają, aby karkówka, żeberka czy boczek wysyłane do ich kraju miały m.in. odpowiednią wagę i zawartość tłuszczu. Oczekują, że będą one pochodziły ze świń wyhodowanych w Polsce lub w państwach, które mają odpowiednie uprawnienia eksportowe.

Duda przeskoczył poprzeczkę

Do tej pory wymaganiom Japończyków udało sprostać się...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 4288

Spis treści
Zamów abonament