Smaki jesieni
Blue Cactus
Grzyby, kasztany i dynia znalazły się w nowym jesiennym menu, jakie przygotował Ryszard Majewski, szef kuchni w restauracji Blue Cactus. W ramach dodatkowej karty można zamawiać m.in. tartę z podgrzybkami (24 zł), krem z dyni doprawiony świeżym imbirem i sosem sojowym podawany z prażonymi pestkami dyni, grzankami chili i kwaśną śmietaną (16 zł) oraz domowej roboty pierożki wypełnione nadzieniem z duszonej dyni, ricotty i parmezanu przyprawionego gałką muszkatołową (36 zł). Do specjalnych dań rekomendowane są wina. Na szczególną uwagę zasługuje połączenie pieczonego jabłka nadziewanego orzechami i rodzynkami gotowanymi w miodzie, podawanego z karmelowym sosem doprawionym syropem klonowym (19 zł), ze słowackim rieslingiem Chateau Bela od Egona Mullera (29 zł lampka). —mq
Blue Cactus, ul. Zajączkowska 11,tel. 022 851 23 23, czynne pon. – sob. w godz. 12 – 23, w niedziele w godz. 12 – 22 (niedzielny brunch w godz. 12 – 15); można płacić kartą