Mięso będzie zdrowe jak ryba
Europejscy biolodzy zmodyfikowali rośliny uprawne w ten sposób, by wytwarzały zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. W przyrodzie kwasy takie występują w mięsie ryb i w innych organizmach wodnych. Naukowcy z europejskiego zespołu badawczego Lipgene wyizolowali odpowiedni gen z algi i wszczepili go na próbę do lnu i rzepaku. Udowodnili, że wyhodowane rośliny wytwarzały cenne kwasy tłuszczowe. Teraz będą modyfikować rośliny pastewne, aby poprzez paszę, zdrowe tłuszcze mogły trafić do mięsa, jajek i mleka. Członkami zespołu Lipgen, który jest autorem osiągnięcia, są m.in. naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego. Specjaliści z Lipgenu uważają, że ich wysiłek jest potrzebny, bo tylko jedna trzecia populacji je wystarczająco dużo kwasów tłuszczowych omega-3 (wg danych brytyjskich).