Wielkie święto wina, którego jakość nie idzie w parze ze sławą
Nie ma chyba w świecie winiarskim innej daty‚ którą pamiętaliby wszyscy – trzeci czwartek listopada to początek winiarskiego sezonu
1000 funtów otrzymywał w latach 60. i pierwszej połowie 70. kierowca, który najszybciej dostarczył beaujolais z bieżących zbiorów, jadąc w wyścigu z Francji do Londynu. Wyścigów z czasem zaniechano ze względów bezpieczeństwa, chociaż szybkość jest nieodłącznym atrybutem tego wina.Aby zdążyć na rozpoczęcie sezonu‚ wino, po fermentacji trwającej od trzech do pięciu dni dofermentowuje i dojrzewaniu mniej więcej miesięcznym‚ po czym jest rozlewane do butelek i kierowane do sprzedaży. Do roku 1985 sprzedaż rozpoczynano w nocy z 14 na 15 listopada.
Obecnie określenie „nou-veau” jest równoważne z „primeur”. Pierwsze jest częściej używane na etykietach win przeznaczonych na eksport do krajów angielskojęzycznych‚ drugie trafia do...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta