Nadwaga dzięki... słodzikowi
Chcąc zachować szczupłą sylwetkę, lepiej używać zwykłego cukru
Najnowsze doniesienia naukowe zadają kłam przekonaniu, że spadkowi wagi sprzyja stosowanie sztucznych środków słodzących. Z badań przeprowadzonych przez uczonych z Purdue University w Indianie wynika, że jest odwrotnie. Osoby używające słodzików mogą być w większym stopniu zagrożone otyłością niż te stosujące tradycyjny cukier.
Doświadczenie prowadzące do tego wniosku zostało wykonane na szczurach. Jednej grupie zwierząt podano jogurt słodzony naturalnym węglowodanem, glukozą, podczas kiedy drugiej jogurt zawierający syntetyczny związek organiczny,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta