Jagodowe wyprawy
Ekspresowy przegląd sezonowych menu
Kiedy dostaję cynk, że w pobliskiej cukierni pojawiły się właśnie jagodzianki i rabarbarotki, wyruszam tropem rabarbaru i małych granatowych kulek we wszelkiej postaci: płynnej, pierogów, bułeczek, naleśników i zup. Całą zimę marzę o górach świeżych poziomek i jagód, więc gdy tylko się pojawią na targu, próbuję szukać potraw, w których wodzą rej.
Przegląd letnich menu rozpoczynam od Przegryzia, przelotowej knajpki Najsztuba przy Mokotowskiej. Sezonowość wyczuwa się tu od wejścia. Najpierw na deserowym talerzyku dostaję bób, jest pyszny, ugotowany z masłem – podawany do pogryzania jako czekadełko. W menu są także botwinka z jajkiem, chłodnik i sałaty, ale bez wahania wybieram danie dnia, czyli pierogi...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta