Embargo bije w branżę spożywczą
Eksport żywności z Polski byłby o ok. 1 mld zł wyższy, gdyby nie bariery weterynaryjne. Zakłady mięsne nie mają już szans skorzystać z boomu w Chinach, gdzie za blisko miesiąc zacznie się olimpiada
Polska już od niemal czterech lat zabiega o to, aby Chiny otworzyły swoje granice dla naszej wieprzowiny. Na razie bez skutku. Pomimo ustaleń chińscy inspektorzy od kilku miesięcy nie znajdują czasu, aby skontrolować polskich producentów.
Wśród firm zainteresowanych eksportem do Chin są najwięksi przetwórcy, m.in. grupa Sokołów i giełdowy PKM Duda. – Jesteśmy gotowi starać się o wejście na rynek chiński zaraz po wydaniu zgody przez tamtejsze służby – zapowiada Maciej Duda, prezes PKM Duda. Chiny są atrakcyjne dla spółki ze względu na wysokie ceny. Zdaniem Macieja...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta