Talerz z certyfikatem bio
W polskich restauracjach pojawiają się dania z produktów ekologicznych. Czy to początek kosztownej mody na zdrowe jedzenie?
Otwarta niedawno w Warszawie restauracja Porta 13 jako pierwsza w Polsce wprowadziła do swojej karty dania ze znakiem bio. Jacek Szczepański, szef kuchni pokazywał, jak robi barszcz na zakwasie z ekologicznych buraków i wiśni, dał mi też spróbować tego z warzyw produkowanych metodą konwencjonalną. Różnica była wyczuwalna – na korzyść bio oczywiście.
Jedliśmy sery Wołoskie, wołowinę od producentów ze zrzeszenia Łąki Nadbużańskie i ziemniaki okraszone ekologiczną słoniną (20 zł za kg!). Takie jedzenie jest pyszne i zdrowe, ale kosztuje fortunę.
Rzetelne gotowanie
Certyfikowane produkty ekologiczne pojawiają się w menu m.in. warszawskich restauracji La Rotisserie, Kom, Fusion, Centrum Wina czy wegetariańskich barów. Organizacja Slow Food objęła patronatem restaurację Romantyczna w Ośrodku Ireny Eris we Wzgórzach Dylewskich. Coraz więcej restauracyjnych kuchni przestawia się na rzetelne, naturalne gotowanie. A rodzime i tradycyjne specjały – wiejskie masło, domowe wędliny, przetwory i hodowane na podwórku kurczaki – serwują nieprzerwanie od lat gospodarstwa agroturystyczne i wiejskie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta