Gęsi kęsim z grejpfrutem i gruszką
Rozpoczyna się sezon na gęsi. Pierwsze ptaki trafiają na stoły w lipcu. Produkcja trwa do Bożego Narodzenia. Ale trudno znaleźć gęsinę w polskich sklepach
W Polsce hoduje się gęś rasy biała kołudzka. Karmi się ją naturalnymi paszami gospodarskimi. Gęsi chodzą po wybiegach, łąkach, pastwiskach, nieużytkach. Korzystają z oczek wodnych i naturalnych kąpielisk.
Krystyna Ziejewska, prezes iławskiego Stowarzyszenia Producentów Gęsi, współorganizatorka Święta Gęsi (sama hoduje ich 20 tys.), mówi: – To mięso zdrowe, czyste, bez chemii. Gęś jest karmiona...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta