Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Włoska uczta na Saskiej

09 sierpnia 2008 | Życie Warszawy | Ryszard Makowski
Jacek Pałasiński (po prawej) znajduje w niepozornym lokalu na Saskiej Kępie prawdziwą tradycję włoskiej kuchni
autor zdjęcia: Rafał Guz
źródło: Życie Warszawy
Jacek Pałasiński (po prawej) znajduje w niepozornym lokalu na Saskiej Kępie prawdziwą tradycję włoskiej kuchni

Dziennikarz Jacek Pałasiński kuchnię włoską poznał od podszewki. Zaproponował spotkanie w Il Caminetto. Frutti di Mare podane na talerzu w kształcie muszli przeniosło nas na egzotyczne plaże

Życie jest pełne niespodzianek. Jacek Pałasiński wybrał na spotkanie włoską restaurację Il Caminetto. Mieści się ona na rogu Międzynarodowej i Zwycięzców. Miejsce to odbiega od wyobrażeń o luksusowej dzielnicy Warszawy, gdzie był maj, pachniała Saska Kępa.

Duży ogrodzony parking, bloki i pobielony budynek w stylu „wczesny Gierek“, w którym mieści się supermarket. Do restauracji trzeba się wspiąć na piętro. Uwaga na próg!

Ale już po jego przekroczeniu gość jest poddawany działaniu magii. Przytulne, gustowne wnętrze i czarodziejskie aromaty przenoszą nas w świat tak całkiem odmienny od tego na zewnątrz, że trzeba wziąć głęboki wdech i przez chwilę się zaaklimatyzować. Palenisko umieszczone w centralnym punkcie sali emanuje tkliwym ciepłem. To, że mieszkający przez wiele lat we Włoszech Jacek Pałasiński może być tutaj stałym bywalcem, to żadna niespodzianka, natomiast sposób, w jaki byliśmy obsługiwani, zaskoczyłby najwytrawniejszego bywalca stołecznych restauracji. Dostaliśmy karty, ale tylko pro forma, główny mag tego wieczoru szef lokalu Walter Cherubini i tak wiedział, co nam poda. A były to same delicje. Po focaccii, czyli podpłomykach...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8087

Spis treści
Zamów abonament