Bąbelkowy brzozowy eliksir
Nowe receptury. Sok z drzewa brzozy orzeźwia i ma lecznicze właściwości. Pomaga na wszystko po trochu: od alergii na pyłki po piegi. Teraz z soku brzozy Szwedzi robią wino musujące - pisze Anna Nowacka--Isaksson ze Sztokholmu
Picie soku z brzozy ma w Szwecji długą tradycję. Pili go leśnicy, dodając do niego nieco alkoholu przy bardziej uroczystych okazjach, choć smakował wówczas raczej jak ocet.
Szwedzkiemu naukowcowi, a teraz dyrektorowi firmy Björksavsprodukter w Āre Peterowi Mosténowi zajęło dobrych kilkanaście lat, zanim musujące wino o nazwie Sav osiągnęło smak, który go zadowolił. By być zupełnie pewnym swego produktu, poprosił o opinię instytut badania win w Trier. Odpowiedź brzmiała: „Tak ma smakować musujące wino”....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta