Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Marzenia o knajpie od kuchni

15 listopada 2008 | Styl życia | Grzegorz Sowula
źródło: Corbis
Anthony Bourdain, Kill grill
źródło: Rzeczpospolita
Anthony Bourdain, Kill grill

Każdy ma swoje prywatne menu na sprzedaż. Specialites de la maison, którym nigdy nie dorównają żadne, niby takie same, dania w restauracji. Wtedy przychodzi na myśl, że najlepiej otworzyć własny lokal. Ale niektórzy nas straszą...

Spotykamy się czasem‚ znajomi z różnych branż‚ przy stole. Nie są to wielkie przyjęcia‚ jakie wydawało się‚ gdy człowiek był młodszy‚ miał więcej siły i czasu. Osiem osób to optymalna liczba – przygotowanie nawet bardziej skomplikowanych dań nie wymaga wówczas dyplomu z logistyki‚ kuchnia wygląda w miarę normalnie‚ rozmowy zaś nad talerzem prowadzone są bez przekrzykiwania.

Z wiekiem nie tracimy ochoty na poznawanie nowych smaków – degustowanie nieznanych potraw ciągle sprawia nam przyjemność. Najczęściej stawiamy na proste jedzenie‚ typowe dla jakiegoś kraju czy regionu. Zapamiętane z podróży, podpatrzone w tawernie, lokalnej kuchni, polecone przez innych poszukiwaczy.

Świat się zmienia

Doświadczenie nauczyło mnie‚ by omijać szerokim łukiem restauracje‚ przed którymi na ulicy stoi para naganiaczy‚ a menu w co najmniej czterech językach jest dłuższe od ramienia. Lubię lokale proste‚ z ceratą na stołach i oleodrukiem na ścianie. Kiedyś w...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8168

Spis treści
Zamów abonament