Słodko, bardzo słodko
Tydzień temu było o migdałach w daniach pikantnych, czas więc na migdałowe słodycze. Jest ich bez liku, w różnych formach i o różnym stopniu słodkości.
Do najmniej cukrowych należy mandelbrot, czyli chlebek migdałowy, a w zasadzie słodkie migdałowe sucharki. To specjał obecny na świątecznych stołach zarówno u aszkenazyjczyków, jak i sefardyjczyków.
Najsłodszym bodaj migdałowym wytworem jest z kolei marcepan, także aszkenazyjsko-sefardyjski, a raczej sefardyjsko-aszkenazyjski, jako że według wielu źródeł marcepan przywędrował na Stary Kontynent wraz z Arabami osiedlającymi się w Hiszpanii i północnej Afryce, a stamtąd rozprzestrzenił się po Europie za...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta