Zakonnicy z franczyzą
W ubiegły weekend do opactwa benedyktynów w podkrakowskim Tyńcu mnisi zaprosili gości na III Dni Benedyktyńskie – doroczną prezentację smakołyków wytwarzanych w oparciu o stare receptury. Swoje najsmaczniejsze produkty zachwalały też inne klasztory
Można było zwiedzić liczący prawie tysiąc lat klasztor, posłuchać koncertów, uczestniczyć w wykładach na temat tradycji piwowarskich i winiarskich w klasztorach europejskich. Były też pokazy rzemiosł tradycyjnych.
Na straganach rozstawionych na dziedzińcu oferowano produkty wytwarzane przez benedyktynów i inne zakony. Największym powodzeniem cieszył się chleb pielgrzyma. Pszenno-żytni ze słodem i bakaliami. – Przed wiekami pieczono go w klasztorach na drodze do sanktuarium w Santiago de Compostela. Robiony jest na naturalnym zakwasie, aby był kaloryczny i można go było przez kilka dni spożywać na pielgrzymce – wyjaśnia ojciec Zygmunt Galoch, dyrektor Benedicite, czyli jednostki gospodarczej opactwa benedyktynów w Tyńcu. Podkreśla, że chleb pielgrzyma nagrodzony został ostatnio na Ogólnopolskim Konkursie Promocyjnym „Agro Polska”. Certyfikaty „Agro Polska” mają też inne sprzedawane przez benedyktynów produkty: bakalie w alkoholu, konfitura Wiśnie na Rumie oraz cukierki ziołowe św. Hildegardy.
– Proponujemy serki wędzone z kminkiem, kiełbasę podsuszaną, świetną w smaku i trzymającą się miesiąc, kaszankę wspaniale doprawianą – zachwalał pan Tomasz z benedyktyńskiego kramu....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta