Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Zakonnicy z franczyzą

13 czerwca 2009 | Styl życia | Jerzy Sadecki
< Benedyktyni oferują ponad  400 rodzajów artykułów  w 37 swoich sklepach  w Polsce. Ostanio  w Berlinie otworzyli pierwszy zagraniczny sklep
autor zdjęcia: Robert Gardziński
źródło: Fotorzepa
< Benedyktyni oferują ponad 400 rodzajów artykułów w 37 swoich sklepach w Polsce. Ostanio w Berlinie otworzyli pierwszy zagraniczny sklep
autor zdjęcia: Robert Gardziński
źródło: Fotorzepa
autor zdjęcia: Bartosz Siedlik
źródło: Fotorzepa
Ojciec Bernard Sawicki, opat tyniecki
autor zdjęcia: Piotr Guzik
źródło: Fotorzepa
Ojciec Bernard Sawicki, opat tyniecki

W ubiegły weekend do opactwa benedyktynów w podkrakowskim Tyńcu mnisi zaprosili gości na III Dni Benedyktyńskie – doroczną prezentację smakołyków wytwarzanych w oparciu o stare receptury. Swoje najsmaczniejsze produkty zachwalały też inne klasztory

Można było zwiedzić liczący prawie tysiąc lat klasztor, posłuchać koncertów, uczestniczyć w wykładach na temat tradycji piwowarskich i winiarskich w klasztorach europejskich. Były też pokazy rzemiosł tradycyjnych.

Na straganach rozstawionych na dziedzińcu oferowano produkty wytwarzane przez benedyktynów i inne zakony. Największym powodzeniem cieszył się chleb pielgrzyma. Pszenno-żytni ze słodem i bakaliami. – Przed wiekami pieczono go w klasztorach na drodze do sanktuarium w Santiago de Compostela. Robiony jest na naturalnym zakwasie, aby był kaloryczny i można go było przez kilka dni spożywać na pielgrzymce – wyjaśnia ojciec Zygmunt Galoch, dyrektor Benedicite, czyli jednostki gospodarczej opactwa benedyktynów w Tyńcu. Podkreśla, że chleb pielgrzyma nagrodzony został ostatnio na Ogólnopolskim Konkursie Promocyjnym „Agro Polska”. Certyfikaty „Agro Polska” mają też inne sprzedawane przez benedyktynów produkty: bakalie w alkoholu, konfitura Wiśnie na Rumie oraz cukierki ziołowe św. Hildegardy.

– Proponujemy serki wędzone z kminkiem, kiełbasę podsuszaną, świetną w smaku i trzymającą się miesiąc, kaszankę wspaniale doprawianą – zachwalał pan Tomasz z benedyktyńskiego kramu....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8343

Spis treści
Zamów abonament