Sery ręcznie degustowane
Ponad 100 rzadkich gatunków sera próbowano na targach we włoskim Bra. Z zamkniętymi oczami
Robiola di Roccaverano, rebruchon, murazzano, ormea czy norweski pultost to gatunki serów znane jedynie wtajemniczonym. Są wytwarzane tylko tradycyjnymi metodami, w niewielkich ilościach, przez lokalnych mleczarzy. We wrześniu w Bra, niewielkim miasteczku pod Turynem, można było spróbować ponad 100 gatunków rzadkich, wyjątkowych serów z różnych zakątków świata – z Norwegii, Brazylii, Kenii.
Łamie się czy ciągnie
– Każdy z tych serów ma długą historię, własną tożsamość i naturę. Opowiadając ich historie, podtrzymujemy tradycję wytwarzania tych serów – mówi Elisa Virgillito ze Slow Food, włoskiego stowarzyszenia propagującego tradycyjne metody wytwarzania żywności i organizującego co dwa lata targi w Bra.
Przy...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta