Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Sery ręcznie degustowane

10 października 2009 | Styl życia | Aleksandra Biały
Ser murazzano  z okolic Piemontu
źródło: EAST NEWS
Ser murazzano z okolic Piemontu
Kawałki pokrojonego sera powinny zawierać środek i skórkę (robiola di Roccaverano)
źródło: EAST NEWS
Kawałki pokrojonego sera powinny zawierać środek i skórkę (robiola di Roccaverano)
Sery można podawać z oliwą  i posypane ziołami: tymiankiem, rozmarynem, szałwią
źródło: ONS
Sery można podawać z oliwą i posypane ziołami: tymiankiem, rozmarynem, szałwią
źródło: Forum

Ponad 100 rzadkich gatunków sera próbowano na targach we włoskim Bra. Z zamkniętymi oczami

Robiola di Roccaverano, rebruchon, murazzano, ormea czy norweski pultost to gatunki serów znane jedynie wtajemniczonym. Są wytwarzane tylko tradycyjnymi metodami, w niewielkich ilościach, przez lokalnych mleczarzy. We wrześniu w Bra, niewielkim miasteczku pod Turynem, można było spróbować ponad 100 gatunków rzadkich, wyjątkowych serów z różnych zakątków świata – z Norwegii, Brazylii, Kenii.

Łamie się czy ciągnie

– Każdy z tych serów ma długą historię, własną tożsamość i naturę. Opowiadając ich historie, podtrzymujemy tradycję wytwarzania tych serów – mówi Elisa Virgillito ze Slow Food, włoskiego stowarzyszenia propagującego tradycyjne metody wytwarzania żywności i organizującego co dwa lata targi w Bra.

Przy...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8444

Spis treści
Zamów abonament