Pożeracze wielorybów
Z jedenastu gatunków sześć na wymarciu
Pożeracze wielorybów
Japońska flota wielorybnicza powróciła do macierzystych portów po -- jak oceniono -- udanym sezonie połowowym. Japończycy zabili w tym roku w sumie 440 wielorybów, to jest o 110 więcej niż w sezonie ub. r.
Oficjalnie, zabite zwierzęta mają służyć celom naukowym, ale faktycznie ich mięso przeznaczone jest dla ekskluzywnych restauracji w Japonii, gdzie uważane jest za szczególny przysmak. Ponad 1900 ton czystego wielorybiego mięsa zostało wyładowanych z kutrów w porcie Nagasaki i "rozdzielone zgodnie z ustalonymi kwotami pomiędzy poszczególne prefektury" -- podała agencja AP.
Japończycy są głównymi konsumentami wielorybiego mięsa. W 1991 r. zjedli ponad 2500 ton, a od 1987 r. złowili prawie 2 tys. waleni.
Nie tylko chodzi o mięso. Z wątroby wielorybów robi się tran, olej, pigułki hormonalne....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta