Kryzys hamuje eksport żywności
Spowolnienie gospodarcze u naszych sąsiadów nie sprzyja ekspansji zagranicznej polskich produktów
Ubiegły rok był pierwszym po wejściu Polski do Unii Europejskiej, kiedy to naszym producentom artykułów rolno-spożywczych nie udało się zwiększyć eksportu. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej szacuje, że jego wartość mogła się skurczyć o niemal 9 proc. i wyniosła ok. 10,4 mld euro. Głównym powodem są niższe ceny na światowych rynkach oraz mniejszy popyt spowodowany kryzysem.
– Nie należy się spodziewać szybkiego wzrostu zapotrzebowania na produkty spożywcze – uważa Wiesław Łopaciuk z IERiGŻ. Dlatego w pierwszym półroczu 2010 r. możliwy jest dalszy spadek eksportu do 5,2 mld euro. Będzie to o ok. 2,5 proc. mniej niż w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta