Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Befsztyki i gulasz z probówki

13 marca 2010 | Nauka | Krzysztof Kowalski
Jeśli uda się opracować metodę fabrykowania mięsa, słowo „ubój” przejdzie do historii języka
autor zdjęcia: Michał Walczak
źródło: Fotorzepa
Jeśli uda się opracować metodę fabrykowania mięsa, słowo „ubój” przejdzie do historii języka

Za dziesięć lat wołowina, drób i wieprzowina będą produkowane w fabrykach, tak jak piwo czy jogurt

W 2000 roku badacze z Touro College w Nowym Jorku ogłosili, że udało im się uzyskać mięso karpia z komórek pobranych od żywej ryby. Od tamtej pory zgłoszono w tej dziedzinie wiele patentów, które jednak nie znalazły zastosowania.

Pionierzy

Teraz holenderscy naukowcy zapowiadają przełom w uzyskiwaniu zwierzęcego białka. Prowadzą badania nad uzyskiwaniem „befsztyków” nie z mięsa zwierząt hodowlanych, ale metodą przemysłową, w bioreaktorach, z komórek pobieranych ze zwierzęcych mięśni.

Jaki smak będzie miało sztuczne mięso? Na razie badacze tego nie wyjaśniają

– Może się to wydawać pomysłem zwariowanym, ale nasze prace przekonają niedowiarków, że w dziedzinie wytwarzania żywności stoimy w...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8572

Spis treści
Zamów abonament