Befsztyki i gulasz z probówki
Za dziesięć lat wołowina, drób i wieprzowina będą produkowane w fabrykach, tak jak piwo czy jogurt
W 2000 roku badacze z Touro College w Nowym Jorku ogłosili, że udało im się uzyskać mięso karpia z komórek pobranych od żywej ryby. Od tamtej pory zgłoszono w tej dziedzinie wiele patentów, które jednak nie znalazły zastosowania.
Pionierzy
Teraz holenderscy naukowcy zapowiadają przełom w uzyskiwaniu zwierzęcego białka. Prowadzą badania nad uzyskiwaniem „befsztyków” nie z mięsa zwierząt hodowlanych, ale metodą przemysłową, w bioreaktorach, z komórek pobieranych ze zwierzęcych mięśni.
Jaki smak będzie miało sztuczne mięso? Na razie badacze tego nie wyjaśniają
– Może się to wydawać pomysłem zwariowanym, ale nasze prace przekonają niedowiarków, że w dziedzinie wytwarzania żywności stoimy w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)
