Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Fast food Polska i król hamburger

13 marca 2010 | Kraj | Jarosław Stróżyk Agnieszka Niewińska
Rodzime i importowane sieci fast food to dla większości Polaków jedyne miejsca, w których jadają poza domem
autor zdjęcia: Rafał Guz
źródło: Fotorzepa
Rodzime i importowane sieci fast food to dla większości Polaków jedyne miejsca, w których jadają poza domem
Poza domem najczęściej jadamy w gronie przyjaciół i znajomych. Rzadziej samemu lub wraz z rodziną – wynika z sondażu GfK Polonia dla „Rz”. Badanie przeprowadzono 18 – 23 lutego metodą wywiadów ankietowych na próbie 1000 osób.
źródło: Rzeczpospolita
Poza domem najczęściej jadamy w gronie przyjaciół i znajomych. Rzadziej samemu lub wraz z rodziną – wynika z sondażu GfK Polonia dla „Rz”. Badanie przeprowadzono 18 – 23 lutego metodą wywiadów ankietowych na próbie 1000 osób.

Na jedzenie poza domem wydajemy niewiele. Rzadko w restauracji, zwykle w barze szybkiej obsługi

Jeśli Polacy decydują się na jedzenie poza domem, najczęściej korzystają z pizzerii lub sieci fast foodów – wynika z sondażu GfK Polonia dla „Rz”.

57 proc. badanych deklaruje, że wcale nie jada posiłków poza domem. Wśród 43 proc. dorosłych Polaków, którzy jednak gustują w jedzeniu na mieście, rzadko występują ci, dla których jest to codzienne przyzwyczajenie. Takich jest zaledwie 2 proc. A co dziesiąty Polak je poza domem raz w miesiącu.

– Mogę tylko wyrazić żal, że Polacy wciąż tak niechętnie ruszają się z domu – komentuje prof. Janusz Czapiński, psycholog społeczny z UW. I zwraca uwagę, że wyniki zmieniają się nieco w zależności od wieku badanych.

Single to najlepsi klienci

Aż 85 proc. ankietowanych powyżej 66. roku życia nigdy nie jada poza domem. W grupie 20 – 29 lat to zaledwie 28 proc.

– Najlepszymi klientami restauracji są single w wieku powyżej 26 lat – potwierdza w rozmowie z „Rz” Michał Czekaniak z kaliskiej restauracji Texas. – Im bardziej opłaca się jeść w restauracji, niż gotować w domu.

Jego zdaniem za dziesięć lat i do Polski przyjdzie zwyczaj rodzinnych obiadów w restauracji. – Kobiety coraz częściej poświęcają się karierze zawodowej, więc wiele z nich po prostu przestanie gotować – przewiduje.

Co najczęściej zjadamy poza domem? 38 proc. – obiad, 37 proc. – przekąski, np. hamburgera czy zapiekankę....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8572

Spis treści
Zamów abonament