Fast food Polska i król hamburger
Na jedzenie poza domem wydajemy niewiele. Rzadko w restauracji, zwykle w barze szybkiej obsługi
Jeśli Polacy decydują się na jedzenie poza domem, najczęściej korzystają z pizzerii lub sieci fast foodów – wynika z sondażu GfK Polonia dla „Rz”.
57 proc. badanych deklaruje, że wcale nie jada posiłków poza domem. Wśród 43 proc. dorosłych Polaków, którzy jednak gustują w jedzeniu na mieście, rzadko występują ci, dla których jest to codzienne przyzwyczajenie. Takich jest zaledwie 2 proc. A co dziesiąty Polak je poza domem raz w miesiącu.
– Mogę tylko wyrazić żal, że Polacy wciąż tak niechętnie ruszają się z domu – komentuje prof. Janusz Czapiński, psycholog społeczny z UW. I zwraca uwagę, że wyniki zmieniają się nieco w zależności od wieku badanych.
Single to najlepsi klienci
Aż 85 proc. ankietowanych powyżej 66. roku życia nigdy nie jada poza domem. W grupie 20 – 29 lat to zaledwie 28 proc.
– Najlepszymi klientami restauracji są single w wieku powyżej 26 lat – potwierdza w rozmowie z „Rz” Michał Czekaniak z kaliskiej restauracji Texas. – Im bardziej opłaca się jeść w restauracji, niż gotować w domu.
Jego zdaniem za dziesięć lat i do Polski przyjdzie zwyczaj rodzinnych obiadów w restauracji. – Kobiety coraz częściej poświęcają się karierze zawodowej, więc wiele z nich po prostu przestanie gotować – przewiduje.
Co najczęściej zjadamy poza domem? 38 proc. – obiad, 37 proc. – przekąski, np. hamburgera czy zapiekankę....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)

