Inspektor sanitarny nie będzie już zatwierdzał aptek i zielarni
Firmy zajmujące się żywnością nie będą musiały prowadzić książki kontroli sanitarnej. Łatwiej będzie im też poinformować o pierwszym wprowadzeniu produktu do obrotu – będą mogły to zrobić drogą elektroniczną
Te i inne zmiany wynikają z nowelizacji ustawy ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (została opublikowana w DzU z 2010 r. nr 21 poz. 105), która weszła w życie 11 marca.
Dostosowuje ona polskie wymagania żywnościowe do zmie- nianych często w ostatnich latach przepisów Unii Europejskiej. Uwzględnia też doświadczenia wynikające z praktycznego stosowania dotychczasowych przepisów.
Mniej biurokracji
Do tej pory odrębna książka kontroli była wymagana przepisami o inspekcji sanitarnej. Nowe regulacje znoszą ten obowiązek. Nadal jednak w firmie spożywczej, tak jak w każdej innej, trzeba będzie prowadzić książkę kontroli na podstawie przepisów o swobodzie działalności gospodarczej.
Mniej niż dotychczas zakładów czy...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta