Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Inspektor sanitarny nie będzie już zatwierdzał aptek i zielarni

16 marca 2010 | Dobra firma | Zofia Jóźwiak

Firmy zajmujące się żywnością nie będą musiały prowadzić książki kontroli sanitarnej. Łatwiej będzie im też poinformować o pierwszym wprowadzeniu produktu do obrotu – będą mogły to zrobić drogą elektroniczną

Te i inne zmiany wynikają z nowelizacji ustawy ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (została opublikowana w DzU z 2010 r. nr 21 poz. 105), która weszła w życie 11 marca.

Dostosowuje ona polskie wymagania żywnościowe do zmie- nianych często w ostatnich latach przepisów Unii Europejskiej. Uwzględnia też doświadczenia wynikające z praktycznego stosowania dotychczasowych przepisów.

Mniej biurokracji

Do tej pory odrębna książka kontroli była wymagana przepisami o inspekcji sanitarnej. Nowe regulacje znoszą ten obowiązek. Nadal jednak w firmie spożywczej, tak jak w każdej innej, trzeba będzie prowadzić książkę kontroli na podstawie przepisów o swobodzie działalności gospodarczej.

Mniej niż dotychczas zakładów czy...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8574

Spis treści

Styl życia

Zamów abonament