Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Groźne suplementy

26 sierpnia 2010 | Nauka | ifr pap

Suplementy diety zawierające roślinne polifenole mogą hamować absorpcję żelaza z pożywienia i zwiększać ryzyko anemii – wynika z amerykańskich badań, o których informuje “Journal of Nutrition”. Roślinne polifenole są obecne w wielu owocach i warzywach. Ze względu na zdolności przeciwutleniające mogą zapobiegać i opóźniać rozwój wielu schorzeń – np. raka. Uczeni badali polifenole z nasion winogron i zielonej herbaty, które są dostępne na rynku w postaci suplementów diety. Łączyły się z jonami żelaza w komórkach nabłonka jelitowego, tworząc kompleksy, które nie mogły przeniknąć do krwi.

Brak okładki

Wydanie: 8710

Spis treści
Zamów abonament