Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Coś szarego na haku

04 grudnia 2010 | Plus Minus | Tomasz Stańczyk
źródło: Archiwum

Czyżby kolejna nostalgiczna podróż do czasów PRL? Nic podobnego. Błażej Brzostek, opisując, co, ile, jak i gdzie wtedy jedzono i pito, skutecznie leczy z sentymentów.

Nagie haki w sklepach mięsnych, kartki i bony, kolejki, zapuszczone lokale gastronomiczne z dziurawymi ceratami i podartymi firankami, zatrucia pokarmowe, bijący gości kelnerzy, kwaśne piwo i braki napojów chłodzących – tak to właśnie wyglądało.

Autor przywołuje francuskie powiedzenie: dobrze żyć – oznacza przede wszystkim dobrze zjeść. W PRL nie żyło się dobrze.

Kwestia żywności wywoływała trwający bez ustanku ból głowy organów partyjnych, w tym najwyższych. Działacze partyjni martwili się o to, by pasztetowa i kaszanka były jadalne, degustowali różne...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8794

Spis treści

Styl życia

Zamów abonament