Aromaty na unijnych zasadach
Od dziś obowiązują niektóre przepisy nowelizacji ze stycznia 2010 r. ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (DzU nr 21, poz. 105). Lwia część nowelizacji weszła w życie znacznie wcześniej. Zmiany związane są z wdrażaniem do prawa polskiego unijnych przepisów. Teraz wchodzą w życie zmiany dotyczące aromatów.
Nowelizacja przewiduje, że będzie się do nich stosowało wprost uregulowania rozporządzenia unijnego nr 1334/2008. Jednocześnie nowela wprowadza definicję aromatu (zgodną z unijnymi unormowaniami) i skreśla ze słowniczka pojęć definicję aromatu dymu wędzarniczego, aromatu przetworzonego, preparat aromatyczny. Producentowi żywności, który nie będzie się stosował do unijnych zasad, grożą kary.
podstawa prawna: niektóre przepisy nowelizacji z 8 stycznia 2010 r. DzU nr 21, poz.105