Sprawdzanie produktów spożywczych to nie opieka medyczna
Za badania żywności, wody i stanowisk pracy stacja sanitarno-epidemiologiczna wystawia faktury z 23-proc. vat
Tak wynika z interpretacji organów podatkowych.
Przykładem jest odpowiedź Izby Skarbowej w Warszawie z 26 kwietnia 2011 (IPPP1-443-363/11-4/PR) na pytanie stacji sanitarno-epidemiologicznej wykonującej:
• badania żywności pod kątem jakości zdrowotnej – celem jest ustalenie zgodności produkowanej oraz wprowadzanej do obrotu żywności z wymogami ustawy z 25 sierpnia 2006 o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jedn. DzU z 2010 r. nr 136, poz. 914 z poz. zm.),
• badania jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi
– są przeprowadzane na podstawie rozporządzenia ministra zdrowia z 29 marca 2007 w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (DzU nr 67 poz. 417z poz. zm.),
• badania i pomiary na stanowiskach pracy (hałas, oświetlenie, zapylenie, chemiczne czynniki szkodliwe, mikroklimat)
– celem jest ochrona ochrony zdrowia pracowników (obowiązek ich wykonania mają zakłady, w których występują czynniki szkodliwe dla zdrowia), badania przeprowadzane są zgodnie z rozporządzeniem ministra zdrowia z 20 kwietnia 2005 w sprawie badań i pomiarów czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku pracy (DzU nr 73, poz....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta