Zwykły podawacz nie jest jeszcze kelnerem
Grzegorz Górnik, prezes Krajowego Stowarzyszenia Kelnerów i Akademii Kelnerskiej
rz: Napiwki, które dostaje kelner, podlegają opodatkowaniu. W jakiej wysokości i w jaki sposób można dać kelnerowi napiwek?
Grzegorz Górnik: To jest rzecz dobrowolna i zależy od gościa. Myślę, że 10 proc. ceny to minimum. Kiedy płacimy za kawę 5 zł i zostawimy złotówkę napiwku, to będzie dobrze.
Ale bywa, że kelnerowi napiwek się nie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta