Polskie mięso coraz droższe
Ceny żywca wieprzowego biją rekord za rekordem. Możliwe są kolejne podwyżki
Niemal 1,62 euro (ok. 6,7 zł – red.) kosztował kilogram żywca wieprzowego w Polsce w pierwszym kwartale – podała Komisja Europejska. Jego ceny były wyższe od średniej unijnej. Mniej za żywiec płacono m.in. w Danii i Niemczech.
– W pierwszym kwartale przeciętna cena żywca w Polsce była o 25 – 30 proc. wyższa niż przed rokiem – wskazuje Michał Koleśnikow, ekonomista BGŻ.
Rekordowe ceny to efekt najniższego od niemal czterech dekad pogłowia....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta