Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Kaszel po śmieciowym jedzeniu

23 stycznia 2013 | Nauka | Krzysztof Kowalski
Hamburger spożywany co najmniej trzy razy w tygodniu zwiększa ryzyko alergii u dzieci i młodzieży
źródło: Corbis
Hamburger spożywany co najmniej trzy razy w tygodniu zwiększa ryzyko alergii u dzieci i młodzieży

Posiłki typu fast food to nie tylko niezdrowa dieta, sprzyjają one także astmie, alergii i zapaleniom skóry.

Tak zwane śmieciowe jedzenie – czyli żywność tania i łatwa w produkcji, mało wartościowa pod względem dietetycznym, zawierająca dużo pustych kalorii, utożsamiane często z pojęciem fast food – nie ma dobrej prasy. Wyniki najnowszych badań jeszcze ten wizerunek pogarszają.

Odpowiednie odżywianie jest podstawowym czynnikiem sprzyjającym zdrowiu. Dieta zawierająca nadmierną ilość kalorii, oparta  na ofercie fast foodów, powoduje zakłócenia  przemiany materii sprzyjające otyłości, cukrzycy, chorobom serca i układu krążenia. Okazuje się, że to nie wszystko. Niektóre składniki „śmieciowego jedzenia", takie jak mleko, jaja, barwniki, torują w organizmie drogę do symptomów alergii, astmy i egzemy.

Szybko i niezdrowo

Takie są rezultaty badań naukowców nowozelandzkich z Uniwersytetu w Auckland...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9443

Wydanie: 9443

Spis treści

Życie Warszawy

Zamów abonament