Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Afryka szansą dla naszej żywności

13 lutego 2014 | Ekonomia i Rozwój
Wyzwanie dla branży spożywczej
źródło: Rzeczpospolita
Wyzwanie dla branży spożywczej
źródło: Rzeczpospolita

Polskie firmy szukają rynków zbytu poza Unią Europejską. Drób znad Wisły polubili w Beninie.

Beata Drewnowska

– Nie licząc Dalekiego Wschodu, to właśnie kraje afrykańskie będą tymi, do których powinniśmy zanotować w tym roku największy wzrost eksportu – przewiduje dla „Rz" Magdalena Szabłowska, dyrektor wydziału handlu zagranicznego Spółdzielni Mleczarskiej Mlekovita.

W 2013 roku firma ta wysłała pierwsze znaczące partie towaru do m.in. Kamerunu, Ghany i Mauretanii. Były to m.in. mleko UHT, mleka smakowe i serwatka.

– Rynek unijny jest już nasycony i trudno na nim osiągnąć znaczące wzrosty sprzedaży, dlatego szukamy okazji, aby zwiększać eksport do krajów trzecich, m.in. w Afryce – mówi Magdalena Szabłowska.

Zdaniem ekonomistów Banku BGŻ nasza żywność jest jednym z produktów, który ma szanse mocniej zaistnieć...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9763

Wydanie: 9763

Spis treści
Zamów abonament