Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Możliwość korzystania ze stołówki nie jest przychodem pracownika

01 października 2014 | Prawo i praktyka | Laura Strzemiecka

Aby świadczenia przekazywane nieodpłatnie osobom zatrudnionym podlegały opodatkowaniu, muszą prowadzić 
do zwiększenia po stronie ich aktywów 
albo zaoszczędzenia wydatków.

Spółka prowadzi na terenie zakładu kantynę (restaurację pracowniczą) przeznaczoną dla pracowników firmy. Prowadzenie restauracji zleciła wyspecjalizowanemu podmiotowi zewnętrznemu, któremu płaci miesięczne wynagrodzenie, określone w sposób ryczałtowy, natomiast pracownicy mają możliwość zakupu posiłków po niższych cenach.

Spółka udostępnia pracownikom karty, z których mogą korzystać, płacąc w kantynie. Kwota, na którą zrealizowano płatność za pomocą karty, potrącana jest z wynagrodzenia danego pracownika. Ponadto pracownicy mogą płacić za posiłki gotówką. Spółka nie jest w stanie zidentyfikować pracowników korzystających z kantyny, gdyż nie prowadzi w tym celu żadnej ewidencji. Ponadto, z kantyny mogą również korzystać osoby niezatrudnione w spółce (np. goście i pracownicy innych firm znajdujących się w tym samym budynku), które mają możliwość zakupu posiłków w takich cenach jak pracownicy spółki.

Czy wydatki ponoszone przez spółkę na działanie restauracji pracowniczej powinny zostać potraktowane jako nieodpłatne świadczenie na rzecz...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9955

Wydanie: 9955

Spis treści
Zamów abonament