Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Ekologiczna żywność bije rekordy popularności

18 lutego 2015 | Ekonomia
Przybywa certyfikowanych przetwórni
źródło: Rzeczpospolita
Przybywa certyfikowanych przetwórni
źródło: Rzeczpospolita

W Polsce szybko rośnie sprzedaż produktów bio z unijnym certyfikatem. 
– To dopiero początek boomu – zapowiada branża.

BEATA DREWNOWSKA.

Czasy, gdy żywność ekologiczna kojarzyła się głównie z certyfikowanymi jajkami oraz płatkami zbożowymi, to już przeszłość. Dziś półki sklepów uginają się pod różnymi produktami bio. Można je też znaleźć na bazarach i kiermaszach.

– Konsument, który odwiedza dziś nasze sklepy, bez problemu może zrobić kompletne zakupy – mówi Sławomir Chłoń, prezes spółki Organic Farma Zdrowia, właściciela 40 delikatesów z ekologiczną żywnością. – Mamy w ofercie nie tylko podstawowe produkty spożywcze, ale także np. ekologiczne wina.

Goniąc Zachód

Bogaty wybór zachęca do zakupów. W 2015 r. po raz pierwszy w historii wydamy na ekologiczną żywność niemal 770 mln zł, o 20 proc. więcej niż przed rokiem – szacuje spółka Bio Planet, jej czołowy dystrybutor.

– Polski rynek ekologicznej żywności dopiero się rozkręca. Jego dalszemu szybkiemu rozwojowi...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10069

Wydanie: 10069

Spis treści
Zamów abonament