Ekologiczna żywność bije rekordy popularności
W Polsce szybko rośnie sprzedaż produktów bio z unijnym certyfikatem. – To dopiero początek boomu – zapowiada branża.
BEATA DREWNOWSKA.
Czasy, gdy żywność ekologiczna kojarzyła się głównie z certyfikowanymi jajkami oraz płatkami zbożowymi, to już przeszłość. Dziś półki sklepów uginają się pod różnymi produktami bio. Można je też znaleźć na bazarach i kiermaszach.
– Konsument, który odwiedza dziś nasze sklepy, bez problemu może zrobić kompletne zakupy – mówi Sławomir Chłoń, prezes spółki Organic Farma Zdrowia, właściciela 40 delikatesów z ekologiczną żywnością. – Mamy w ofercie nie tylko podstawowe produkty spożywcze, ale także np. ekologiczne wina.
Goniąc Zachód
Bogaty wybór zachęca do zakupów. W 2015 r. po raz pierwszy w historii wydamy na ekologiczną żywność niemal 770 mln zł, o 20 proc. więcej niż przed rokiem – szacuje spółka Bio Planet, jej czołowy dystrybutor.
– Polski rynek ekologicznej żywności dopiero się rozkręca. Jego dalszemu szybkiemu rozwojowi...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta