Jakość musi kosztować
Przez lata kulinarne zwyczaje i upodobania konsumentów ulegały zmianom, ale dania mięsne nadal cieszą się wśród Polaków ogromną popularnością.
Przez lata kulinarne zwyczaje i upodobania konsumentów ulegały zmianom, ale dania mięsne nadal cieszą się wśród Polaków ogromną popularnością.
J
ak wskazują wyniki badań dotyczących spożycia produktów spożywczych, jesteśmy jednym z najbardziej mięsożernych narodów. Z danych Agencji Rynku Rolnego wynika, że rocznie na każdą osobę przypada średnio 85,4 kg różnego rodzaju mięs.
Mało wołowiny
W rodzimej kuchni od dawna szczególnym uznaniem cieszyły się dania przyrządzane z wołowiny, jednak w ciągu kilku ostatnich dziesięcioleci ich znaczenie w codziennym jadłospisie zmalało. Wokół wołowiny wytworzyło się wiele niekorzystnych stereotypów i w efekcie Polacy dużo chętniej sięgają po inne gatunki mięs, takie jak drób czy wieprzowina.
– Obecnie spożycie wołowiny w Polsce wynosi 1,5 kg rocznie na osobę. To bardzo mało w porównaniu ze średnią unijną, która wynosi ok. 15 kg na osobę – mówi Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.
W Europie najwięcej wołowiny jedzą Niemcy,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta