Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Jakość musi kosztować

30 marca 2015 | Mięso i wyroby mięsne

Przez lata kulinarne zwyczaje i upodobania konsumentów ulegały zmianom, ale dania mięsne nadal cieszą się wśród Polaków ogromną popularnością.

Przez lata kulinarne zwyczaje i upodobania konsumentów ulegały zmianom, ale dania mięsne nadal cieszą się wśród Polaków ogromną popularnością.

J

ak wskazują wyniki badań dotyczących spożycia produktów spożywczych, jesteśmy jednym z najbardziej mięsożernych narodów. Z danych Agencji Rynku Rolnego wynika, że rocznie na każdą osobę przypada średnio 85,4 kg różnego rodzaju mięs.

Mało wołowiny

W rodzimej kuchni od dawna szczególnym uznaniem cieszyły się dania przyrządzane z wołowiny, jednak w ciągu kilku ostatnich dziesięcioleci ich znaczenie w codziennym jadłospisie zmalało. Wokół wołowiny wytworzyło się wiele niekorzystnych stereotypów i w efekcie Polacy dużo chętniej sięgają po inne gatunki mięs, takie jak drób czy wieprzowina.

– Obecnie spożycie wołowiny w Polsce wynosi 1,5 kg rocznie na osobę. To bardzo mało w porównaniu ze średnią unijną, która wynosi ok. 15 kg na osobę – mówi Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

W Europie najwięcej wołowiny jedzą Niemcy,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10103

Wydanie: 10103

Spis treści
Zamów abonament