Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Tania wieprzowina powraca na stoły

01 września 2015 | Ekonomia
Ceny spadają
źródło: Rzeczpospolita
Ceny spadają

Utrata ważnych rynków eksportowych szkodzi wynikom firm z branży mięsnej. Korzystają 
na tym konsumenci.

– W tym roku spożycie wieprzowiny może się zwiększyć się do około 40 kg na osobę – powiedział podczas poniedziałkowej konferencji Dariusz Formela, prezes Polskiego Koncernu Mięsnego Duda. – Wpływa na to głównie niższa cena tego mięsa.

W 2014 r. przeciętny Polak zjadł 39,9 kg wieprzowiny wobec 35,5 kg rok wcześniej. Jeszcze w 2011 r. było to 42,5 kg.

Spadające ceny to skutek embarga. Od ponad półtora roku naszej wieprzowiny...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10232

Wydanie: 10232

Spis treści
Zamów abonament