Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Sprzedawca domowych dżemów i kiełbas skorzysta z niskiej stawki podatku

28 stycznia 2016 | Dobra Firma | Monika Pogroszewska
źródło: materiały prasowe

Rozmowa | Łukasz Szczygieł, doradca podatkowy w Rödl & Partner w Krakowie

Rz: Od początku 2016 r. obowiązują przepisy (DzU z 2015 r. poz. 699), które ułatwiają rolnikom sprzedaż przetworzonych produktów roślinnych lub zwierzęcych pochodzących z własnej uprawy, hodowli lub chowu. Jakie korzyści dają nowe przepisy?

Łukasz Szczygieł: Po pierwsze, ich zaletą jest niska stawka podatku. Zgodnie z nowelizacją osoby sprzedające przetworzone produkty rolne nie muszą rejestrować działalności gospodarczej, gdyż uzyskują przychód z innych źródeł. A to oznacza możliwość rozliczenia na dwa sposoby: według skali (czyli stawek PIT 18 i 32 proc.) lub ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych –...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum to wszystkie treści publikowane w "Rzeczpospolitej" od 1993 roku.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Wydanie: 10355

Wydanie: 10355

Spis treści

Moje ubezpieczenie

Ranking szpitali

Zamów abonament