Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Restauratorzy liczą na rosnący apetyt Polaków

23 stycznia 2017 | Ekonomia
Giełdowi restauratorzy korzystają z gastronomicznej hossy
źródło: Rzeczpospolita
Giełdowi restauratorzy korzystają z gastronomicznej hossy

Polski rynek urósł w ubiegłym roku aż o 9 proc., do prawie 33 mld zł. Sprzedaż nakręcają m.in. spadek bezrobocia i program 500+. Zagrożeniem jest jednak możliwy zakaz handlu w niedzielę.

Tomasz Danelczyk

Również w tym roku rekordowo niskie bezrobocie i wzrost dochodów napędzą wyniki restauratorów. Niesłabnącą popularnością cieszyć się będą fast foody czy pizzerie, a na gastronomicznej mapie swoje miejsce znajdą też naleśnikarnie. Największe sieci, oprócz wzrostu organicznego, zapowiadają także akwizycje.

Mniej niż 100 zł miesięcznie

Koniunktura sprzyjała restauratorom już w zeszłym roku. Według instytutu GfK polski rynek gastronomiczny urósł w 2016 r. o 9 proc., do 32,7 mld zł, w porównaniu z 2015 r. Odsetek Polaków w wieku 15+, którzy deklarują, że odwiedzili punkt gastronomiczny w ciągu ostatnich 12 miesięcy, wzrósł w ubiegłym roku o 8 proc. Z deklaracji respondentów wynika, że najchętniej jedli w lokalach typu fast food oraz pizzeriach. – Polski rynek usług...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10656

Wydanie: 10656

Spis treści
Zamów abonament